blended learning placemats
  • Author:Aniek van Leur
  • Comments:1

Blended learning met behulp van placemats

Blended learning kan op vele manieren!

In dit bericht laten we zien hoe we leren blended hebben gemaakt met behulp van (door ons ontwikkelde) placemats.
De opdracht die we hadden was:
Hoe ontwikkel je op een gestructureerde manier een e-learning module(specifiek voor deze opdracht was, dat het ook nog in het indonesisch moest zijn)?
Met deze opdracht zijn we samen met Request for Learning in opdracht van CINOP global en Universiteit Maastricht Mundo aan de slag gegaan.
Het idee was om in drie missies in Indonesie een Standard Operational Procedure samen met de docententeams te ontwikkelen. Hierin zouden we dan verwerken hoe docenten zelf op eenvoudige wijze een kleine e-learning module zouden kunnen ontwikkelen. Om de blended learning te bereiken hebben er hierbij voor gekozen om relatief eenvoudige en beperkte werkvormen te gebruiken. Dit hebben we gedaan aangezien elke werkvorm die we toe zouden voegen op dit moment volledig nieuw zou zijn voor de docenten. Het einddoel voor de docenten die de workshop zouden volgen was:
 
Ontwikkel een e-learning module van 8 uur die studenten in een week voorafgaand aan de opleiding kunnen doorlopen die bestaat uit:
– welkomst video door de docent
– screencast met uitleg over de leeromgeving en de opdracht
– een aantal kennisclips
– een aantal zelfdstudie opdrachten
– minimaal 1 praktijk opdracht
– toets
Op deze manier konden de docenten aan de slag met blended learning. Om tijdens de workshop de docenten goed met de inhoud aan de slag te kunnen laten gaan hebben we vier placemats ontwikkeld. Deze placemats hebben de volgende onderwerpen:
– overall design (het globale ontwerp)
– knowledgeclip
– selfstudy assignment
– practical assignment
Het idee hierbij was dat we eerst een globaal ontwerp zouden maken voor de te ontwikklen e-learning. Vervolgens werd voor elk van de activiteiten die benoemd is op het overall design een placemat gebruikt om deze activiteit verder uit te werken.
Dit geheel werkt erg leuk en eenvoudig. Door simpelweg de placemat te volgen per kolom vormt de inhoud van de e-learning module zich stap voor stap. Daarna kan dan alle inhoud in een e-learning module worden samengepakt in de leeromgeving. Voor deze workshop in Indonesië is Moodle gebruikt, maar de activiteiten zijn natuurlijk zo eenvoudig dat dit in elke leeromgeving te ontwikkelen is.
Zo ontstond er een mooi systeem waarmee op gemakkelijke wijze een e-learning programma bedacht en later gebouwd kan worden en zo dus blended learning ingezet kan worden.
Met deze placemats zijn we hier in Nederland met de dames van LEFF (http://www.metleff.nl/) aan de slag gegaan om een blended ontwerp te maken van een opleiding NLP.
Met het gebruik van deze placemats kun jij je opleiding dus bijna zelfstandig blenden en heeft een ontwikkelaar alles in handen om jouw ontwerp te realiseren.
Je beschrijft namelijk niet alleen het overall design maar beschrijft ook per onderdeel, bijvoorbeeld de knowledgeclip, precies wat er moet gebeuren.
Lijkt het je leuk om ook eens met blended learning aan de slag te gaan met behulp van deze placemats? Stuur een mail naar aniek@innowijs.nl en je ontvangt een set placemats.
blended learning placemats