• Author:Aniek van Leur
  • Comments:0

Future teacher 3.0 conferentie

08-11-2018
Geschreven door Noortje Engels, opleidingskundige

Vandaag staat de future teacher 3.0 conferentie op het programma. Ik ben erg benieuwd naar de TedTalks en de workshops over Xerte en Flipping the Classroom. Het begint om 9:30 in Breda en gaan om 10.00 van start met de eerste Ted Talk van Mr Gjermund Eikli. Hij neemt ons kort mee in microlearning. Veel mensen hebben namelijk wel eens een YouTube filmpje bekeken wanneer ze ergens niet helemaal uit komen. Bijna iedereen heeft dus eigenlijk wel ervaring met microlearning.
Om half elf begin ik met de eerste workshop over ‘inclusief leren’. Dit bleek erg interessant. Het gaat namelijk over leren met een visuele of auditieve beperking. Dat kan natuurlijk over slechtziende mensen gaan maar het kan ook gaan over mensen met bijvoorbeeld dyslexie. Als e-learning- en onderwijsontwikkelaars zeggen we altijd: “een plaatje zegt meer dan 1000 woorden”. Ook zijn we fan van instructievideo’s of anderszins. Maar wat nu als er iemand tussen de lerenden zit die wat minder goed ziet of slecht hoort of anderszins last heeft van een auditieve of visuele beperking? Ik ben er niet alert op, en jij?
Binnen een leeromgeving plaats ik vaak een plaatje om iets extra duidelijk te maken. Ik kan dan een beschrijving toevoegen. Om sneller door te kunnen zet ik een vinkje bij ‘beschrijving niet nodig’. Voor mensen met een visuele of auditieve beperking levert die kleine handeling al een groot probleem op.

We beginnen het middagprogramma weer met een ted talk en hebben het over het DigiCompEdu Framework. Een prachtig en wetenschappelijk verantwoord framework wat in de kern draait om wat het voor een docent of trainer betekent om digitaal competent te zijn.
De volgende workshop die ik ga volgen gaat over ‘online leren en wat echt werkt’. We hebben het over modellen en theorieën die je kunt gebruiken bij het ontwikkelen van online leermateriaal. Ik heb één van onze learning designs naast de theorie gelegd en heb weer extra handvatten gekregen om leermateriaal nog beter bij lerenden aan te laten sluiten.
Denk daarbij aan het five stage model van Gilly Salmon en de 6 learning types van Diana Laurillard en de, door het FutureTeacher 3.0 Project ontwikkelde brain based approaches.
Leuk om weer met andere theorieën aan de slag te kunnen en leermateriaal vanuit een ander perspectief te benaderen.

De middag wordt afgesloten met een ongedwongen borrel en de buitenlandse gasten maken kennis met bitterballen. Het was een heel geslaagde dag.