ICT onderwijs
  • Author:Noortje Engels
  • Comments:0

ICT onderwijs: inspiratie op de IPON vakbeurs

ICT onderwijs

De IPON vakbeurs (http://www.ipon.nl/) voor innovatie en ICT in het onderwijs, dat is waar Innowijs vorige week donderdag heerlijk geïnspireerd raakte. Alle mooie innovatieve ideeën voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en daarbuiten werden gepresenteerd. Allerlei workshops over afstandsleren, games in het onderwijs, over de zin en onzin van digitaal lesmateriaal en ga zo maar door.

Wat een innovatie was daar te zien, en wat zijn sommige scholen en bedrijven al ver met de praktische toepassing van ICT en onderwijs. Leuk als je ziet hoe al die innovaties toegepast worden in het onderwijs. We realiseren ons wel dat er nog een hele kloof te overbruggen is voordat een meerderheid van de scholen ook gebruikt maakt van al deze mooie toepassingen.

Wat we veel zien is hoe belangrijk het is om in beweging te blijven, ook in de schoolbanken of op kantoor. Deelnemers laten je zelf energie opwekken met een fiets en zo een certificaat “printfietsen”. Toevallig hebben wij op kantoor net sta/fiets werkplekken gemaakt. Een goede keus dus om onze creatieve geesten te stimuleren met deze nieuwe werkplekken.

Verschillende toepassingen voor ICT in het onderwijs:

We zien talloze 3d printers  en leerlingen zijn onder begeleiding van hun juf oefeningen aan het doen om zelf wat moois te printen. Er worden sleutelhangers, visitekaartjeshouders en nog veel meer geprint.

Verder maken we kennis met de robot die oefeningen met kinderen kan begeleiden en die geprogrammeerd kan worden om te dansen. Er staan nog veel meer stands met programmeerbare items zoals de bee-bot, ozobot en de dash-and-dot. Bij allen heerst de visie dat het kind van nu moet kunnen programmeren, om nog een goede positie in de maatschappij te kunnen hebben later.

Even later worden we tijdens een workshop geattendeerd op de Golden Cirkle van Simon Sinek en denken we weer even na over de kern van wat je doet. We stellen onszelf de vragen (why, how en what). Waarom doen we wat we doen? Vervolgens kijken we naar hoe we dat dan willen doen en gaan we definiëren wat we dan precies gaan doen.
Deze Golden Cirkle is ook goed toepasbaar op vragen van onze klanten. Het is leuk en goed als een organisatie zijn/haar onderwijs wil vernieuwen en we hebben genoeg ideeën om dat te kunnen doen en begeleiden. Maar waarom doe je wat je doet, hoe geef je daar invulling aan, en wat kunnen we een innovatie daarop aan laten sluiten?

Daarnaast komen er nog interessante onderwerpen met betrekking tot ICT in het onderwijs voorbij, zoals afstandsonderwijs en gamification. Hoe richt je onderwijs in als niet iedereen bij elkaar is? Daar zien en horen we mooie praktijkvoorbeelden van en hebben we zelf ook al veel ervaring mee. Alles wat we hier horen is een mooie verdieping/verbreding van onze kennis.

Veel van wat we zien is dus gericht op het regulier onderwijs (PO, VO, MBO, etc.) maar hoe kan Innowijs dit nou in gaan zetten? Bij elke stand en workshop denken we na wat wij er mee zouden kunnen. Hoe kunnen wij het 3d printen, programmeren, gamification enz inzetten voor onze klanten?

Daar gaan we een brainstormsessie over houden binnen Innowijs. We hebben veel inspiratie opgedaan, ideeën genoeg! De uitkomsten van deze sessie zullen we hier weer op de website plaatsen.

Wij hebben in ieder geval een leuke inspirerende dag over gebruik van ICT in het onderwijs gehad!