• Author:Noortje Engels
  • Comments:0

Met software van layar, gebruik van Augmented Reality in onderwijs

Inzet van Layar in het onderwijs

Onderwijsinnovatie met Augmented Reality (software Layar)

Een middag onderwijsinnovatie met augmented reality is een mooi moment om weer eens wat technologieën voor het onderwijs uit de kast te trekken.
Innowijs heeft een middag verzorgd over het innovatief gebruiken van geo-informatie en augmented reality (met de software van Layar) in het onderwijs. Maar hoe maak je nou zo’n laagje?

De aanwezigen werd gevraagd de Layar app te installeren zodat ze de extra laag bovenop de werkelijkheid konden zien. Innowijs heeft geo locaties voorbereid die zichtbaar worden zodra je het juiste geo-laagje hebt geselecteerd in de Layar app en deze gepubliceerd zodat de aanwezigen het konden zien.

Maar hoe maak je nou zo’n laagje/layer? Hieronder een stappenplan wat jou helpt je eigen layer te maken.

NB. je ziet een verschil in Layar (met een a) en Layer (met een e). De app heet Layar, en het laagje wat je aanmaakt heet een Layer (met een e)

Stap 1: Een editor voor het .json bestand

We gaan een .json bestand maken. Dit bestand kan door layar gelezen worden. Layar vertaalt de code naar geo locaties.

Download onderstaand voorbeeldbestand van Layar en open het met een editor zoals bijvoorbeeld notepad++

Voorbeeldbestand Layar

 

 


 

Stap 2: Hoe maak je een .json bestand voor layar

Artikel_Layar hoe doe je datJe kunt nu gaan beginnen met jouw eigen .json bestand. Je kunt het bestaande document aanpassen of een nieuw bestand aanmaken.
Er zit een bepaalde indeling in het bestand waar je de acties en locaties terug kunt vinden.

In het groene kader zie je iedere Point Of Interest (POI) deze begint met een { en eindigt met een }. Afhankelijk of er nog een POI volgt staat er een komma achter de laatste }.

Latitude LongitudeIedere POI heeft een blauw kader, dat zijn de coördinaten (latitude & longitude) van de de locatie. Deze kun je vinden door in google maps de locatie die je nodig hebt met je rechtermuisknop te selecteren en “wat is hier” te kiezen. Je ziet dan het adres met daaronder de latitude en longitude van die locatie.

Ook heeft iedere POI een oranje kader,

dat is de titel en soms beschrijving van de POI.

Je kunt plaatjes, acties en allerhande informatie koppelen aan zo’n POI. In

de afbeelding zijn deze elementen in een rood kader weergegeven.

Helemaal onderaan de pagina zie je twee ” ” staan. Wanneer je de layar aan gaat maken op www.layar.com krijg je een titel toegewezen die je tussen de apostroffen in moet vullen.

Naarmate je meer acties, beschrijvingen of afbeeldingen combineert met één POI wordt je POI vanzelfsprekend steeds langer.

Probeer zelf eens het bestand aan te passen en maak een voorbeeldopdracht voor deelnemers.
TIP: zoek de coördinaten van een locatie op via bijvoorbeeld Google maps. Ga naar de locatie in kwestie, klik met je rechtermuisknop en selecteer “wat is hier?” onderin het venstertje wat verschijnt, staan de coördinaten van de locatie.


 

Stap 3: Aanmaken Layar

Je kunt nu de layar aan gaan maken op www.layar.com. Maak een account aan als je dat nog niet hebt en log in.ARtikel_layar hoe doe je dat2

Ga via het menu aan de rechterkant naar de knop “my layers” en klik op new layer om er één aan te maken en geef je layer een titel en zeg dat het om een geo layer gaat.
Als je deze knop niet ziet, dan ben je nog geen developer. Ga in je taakbalk naar https://www.layar.com/my-layers/ en maak jezelf developer.

Artikel_layar hoe doe je dat 3Je kunt nu de titel, beschrijving, categorie, tags, grafische settings, etc. in gaan vullen.
Zorg ervoor dat je de Layer name in dit geval “innowijs85im” tussen de apostroffen onderaan in je .json bestand plakt.

Zet het .json bestand in de public folder van je Dropbox account en plak de url onder het tabblad API in API URL. Kijk naar de activiteiten die in je layer zitten en selecteer de versie (7.0/7.1/8.3/8.4) die jij nodig hebt voor je layer.

Vul metadata in en zorg voor een passende layout.
Nu kun je je Layer gaan testen!


 

Stap 4: Testen van je onderwijs layar

Je gaat nu je Layer testen. Vul de versie (7.0/7.1/8.3/8.4) in die je eerder hebt ingevuld en klik op Load POIS.Artikel_layar hoe doe je dat5

Artikel_layar hoe doe je dat4 Als je het goed hebt gedaan kun je alle POI’s zien, krijg je in de console geen foutmeldingen en zie je in het linker scherm precies welke acties er aan de POI verbonden zijn.

 

 

Voor meer info over gebruik van Augemented Reality kijk ook  bij:

https://www.innowijs.nl/augmented-reality/

Heel veel succes, en als je er niet uit komt kun je altijd hieronder reageren of even contact opnemen met noortje@innowijs.nl of 06-17229200