• Author:Aniek van Leur
  • Comments:0

Onderwijsinnovatie

Wat houdt onderwijsinnovatie in?

Basisonderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs, allemaal zijn ze bezig met onderwijsinnovatie. Van elektronische leeromgevingen en 100% online leren in een MOOC tot een digibord in de klas. Er worden al heel wat nieuwe vormen van onderwijs ingezet, maar we zijn er nog lang niet.
Waar de ene school heel vooruitstrevend is met het innoveren van het onderwijs heeft de andere school moeite met bepalen wat voor hen belangrijk en van toepassing is.

Het innoveren van onderwijs heeft niet alleen te maken met een aantal kartrekkers maar ook met een stevig fundament. Denk aan voldoende deskundigheid binnen de school, een toereikende infrastructuur, een passende onderwijsvisie en voldoende aanwezig digitaal leermateriaal. Eén element uit balans en een goede onderwijsinnovatie laat zich moeilijk door ontwikkelen.

Als we kijken naar het thema onderwijsinnovatie: Welke innovaties zijn er de afgelopen jaren ingevoerd en wat staat ons nog te wachten?

Het digibord (bijv Smartboard of ActivBoard) heeft de scholen aardig veroverd en is inmiddels redelijk bekend. Maar ook het gebruik van de verschillende mobile devices, zoals smartphone en tablets in de klas is enorm gestegen. Dat alles om gepersonaliseerd leren te bevorderen en aan te sluiten bij leef- een leerwereld van scholieren en studenten.

(zie ook gebruik van mobile devices www.innowijs.nl/mobile devices)Onderwijsinnovatie-Touchtafel

Andere voorbeelden van onderwijsinnovatie zijn:

Is het voor jullie onderwijs ook tijd om visie, infrastructuur, leermateriaal en deskundigheid van docenten onder de loep te nemen? Of ben je gewoon nieuwsigierig hoe je met deze innovaties het leerrendement kunt verhogen? Neem vrijblijvend contact op met Innowijs. Wij kijken met je mee naar wat jullie willen en waar jullie staan. Wij geven advies en kunnen plannen werkelijkheid maken door met jullie op “reis” te gaan.