E-learning ontwikkelen, maar waarmee doe je dat?

E-learning ontwikkelen doet Innowijs vooral met deze 4 ontwikkeltools, kom erachter of en waarom ze ook voor jou kunnen werken.

E-learning, online leren met gebruik van ICT, in een LMS (leermanagement systeem) of niet, score bijhouden of niet, allemaal keuzes die je kunt maken als je aan de slag met het e-learning ontwikkelen. Daarnaast kun je ook nog kiezen waarmee je e-learning wil ontwikkelen. Doe je dat met de functies die een LMS biedt? Of ga je aan de slag met een tool buiten die LMS om het uiteindelijk te verspreiden? Al deze keuzes kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke tool die je gaat gebruiken.

In dit artikel gaan we het vooral hebben over de 4 manieren waarop Innowijs aan de slag gaat met e-learning ontwikkelen.

Storyline

Veel van onze leermiddelen maken we met Storyline. Storyline is echt een ontwikkeltool die los staat van een LMS. Als je gaat ontwikkelen ben je volledig vrij in wat je precies met het leermiddel wil bereiken. Van game-elementen tot reguliere stappenplannen, grote kans dat je wens werkelijkheid kan worden. In zo’n leermiddel kun je deelnemers echt laten scoren en die score teruggeven aan het eind, of tijdens het leermiddel. Je kunt ervoor kiezen om het leermiddel geschikt te maken om in een LMS te hangen zodat het resultaat samen met andere activiteiten het eindcijfer bepaald. Als het leermiddel geen toetsend, maar meer een informatief karakter heeft, hoeft dat natuurlijk helemaal niet.

Met storyline hebben we leermiddelen gemaakt voor gebruik in het basisonderwijs, daarnaast hebben we een model gemaakt voor toegepaste digitale didactiek.

Xerte

Xerte wordt door Innowijs steeds meer gebruikt om e-learning materiaal te ontwikkelen. Xerte is ook weer een ontwikkeltool die volledig los staat van een LMS. E-learning ontwikkelen_2Je kunt er dus makkelijk voor kiezen om het leermiddel wat je hebt gemaakt, buiten de LMS beschikbaar te stellen. Als je het leermiddel later in een LMS wil zetten, is dat ook geen probleem. Wel is het handig om dan je leermiddel zo in te richten dat je, als je dat wil natuurlijk, scores van deelnemers bij kan houden. Het grote verschil tussen Storyline en Xerte is dat er in Xerte heel veel voor gedefinieerde interactievormen zijn. Waar Storyline zich volledig berust op de creativiteit van de ontwikkelaar, biedt Xerte een overzichtelijk geheel van interactievormen.

Een voorbeeld van een leermiddel wat wij hebben gemaakt met Xerte is hier te vinden.

Moodle

Moodle is wellicht een vreemde eend in de bijt, dit is namelijk, in tegenstelling tot de eerdergenoemde tools, een LMS. Dat neemt niet weg dat je er e-learning in kan maken. Ook Moodle biedt, net als Xerte een aantal voor gedefinieerde activiteiten en bronnen die je kan gebruiken. Gelukkig houdt het niet op bij de activiteiten en bronnen die de makers van Moodle voor je hebben bedacht. Zoek een goede ontwikkelaar en je hebt dikke kans dat je je “Moodle-wens” in vervulling ziet gaan. Standaardfunctionaliteiten die iedere LMS biedt, zijn hier ook aanwezig, denk dan aan het bijhouden van scores, cursistenbeheer en cursusinschrijvingen. Je hoort al dat het karakter van Moodle heel anders is dan dat van Storyline en Xerte. Toch is Moodle een tool die voor veel klanten de oplossing biedt voor het probleem waar ze mee worstelen.

Neem eens een kijkje in de leeromgeving van Innowijs en probeer met het gastaccount een cursus uit.

WordPress

Sinds kort zetten we ook WordPress in voor een stuk e-learning. WordPress is weer van een heel ander kaliber dan Storyline, Xerte en Moodle. Het is namelijk software die het in beginsel mogelijk maakt om te webloggen. Toch kun je dit, mits goed ingericht, goed gebruiken om e-learning in vorm te geven. Denk aan een combinatie van de H5P plugin met theorie- en praktijkopdrachten waarin deelnemers actief met de stof aan de slag gaan. Door in te loggen krijgen docenten van de opleiding het nodige docentmateriaal te zien. Deelnemers kunnen notities maken bij het materiaal op de wordpress omgeving welke terug te vinden zijn onder hun eigen account.

Een link naar deze omgeving kunnen we helaas nog niet geven, maar hou onze website in de gaten voor updates over het project.