Geïnspireerd door Xerte

Vrijdag is onze ontwikkeldag bij Innowijs. Vaak hebben we dan een iets minder volle agenda en tijd voor innovaties en ontwikkelingen. Zo kwam ik terecht bij een mini-conferentie over Xerte…


Tekst: Noortje Pessers-Engels, opleidingskundige

Er is een hele wereld aan authoring tools. Veelgebruikt zijn de producten van Articulate, zoals Storyline en Rise. De producten die je maakt met deze tools worden vaak geplaatst in een leermanagementsysteem zoals Canvas, Blackboard of itslearning.
Zoals Moodle een open source LMS is met betaalde varianten zoals de genoemde Canvas, Blackboard en itslearning, is Xerte een open source authoring tool met betaalde varianten als Storyline, Adobe, Easygenerator en Lectora. De leeromgeving Xerte helpt bij het ontwerpen en online zetten van lesmateriaal, zonder dat je daarvoor een grote kennis van HTML of programmeertalen te moeten hebben.

Escape room

We schreven ons in voor een aantal workshops Xerte en zagen hoe je een leermodule op kunt maken met een CSS-stylesheet. Hoe je lettertypes, kleuren en vormen kunt aanpassen, zodat het meer in stijl is met de organisatie. Erg interessant!
Daarnaast volgden we een workshop die ging over het maken van een escaperoom in Xerte. We leerden hoe een online escaperoom opgebouwd is, hoe je het het ontwikkelen hiervan moet aanpakken (dus niet meteen beginnen met bouwen, maar eerst een ontwerp maken met een plattegrond), hoe je moet bedenken hoe de gebruiker door de ruimtes heen gaat, hoe je de gebruikers blijft stimuleren (via hints of met kleine doelen om te behalen) en hoe je kunt bepalen wat het verhaal is. 
Ben je benieuwd naar wat er op die mini-conferentie allemaal gebeurde? Klik dan op de link voor leuke voorbeelden en materialen.

Wat heb je hieraan?

Workshops als deze geven ons weer nieuwe inspiratie voor het ontwikkelen van leermodules op een andere manier. En ideeën om Xerte-modules nog aantrekkelijker te maken. Ook hebben we nieuwe inzichten gekregen over de mogelijkheden die de activiteiten in Xerte bieden. We hebben toffe voorbeelden gezien van Xerte-projecten die jij ook kunt vinden via de bovenstaande link. Hopelijk krijg je er net zoveel energie van als wij!