Leren met een filmpje

Video’s zijn een leuk en vooral nuttig middel om content over te brengen. Een filmpje biedt een prettige onderbreking in een leermodule van het lezen van tekst en kan een goede aanvulling zijn op de leerstof, omdat je in een video niet alleen dingen kunt vertellen, maar ook laten zien. Bij Innowijs maken we graag gebruik van dit medium om leerstof uit te leggen, toe te lichten, te demonstreren of te onderbouwen.
Er zijn verschillende manieren waarop je video kunt inzetten. We bespreken ze hieronder.

PowerPoint recording

Je kunt een PowerPoint-presentatie gemakkelijk opnemen in de leerstof. Neem een voice-overtekst op en plaats deze onder de slides. Het geheel is eenvoudig te exporteren als een video.

Weblecture

Een weblecture is een presentatie waarbij de persoon die spreekt meestal ook in beeld is. Op de achtergrond of naast de spreker wordt een presentatie getoond. Dit kan een PowerPoint- presentatie zijn, maar ook bijvoorbeeld computerbeelden of een video.

Interview

Voor het opnemen van een interview heb je een camera en goed geluid nodig. Het houden van een interviews is vaak makkelijker voor degene die het verhaal moet vertellen. Er kunnen tussendoor vragen gesteld worden, waardoor het voor de kijker interessant blijft om naar te kijken.

Teams recording

In Microsoft Teams is het eenvoudig om bijvoorbeeld een gesprek tussen twee mensen op te nemen. Je gebruikt hierbij de recording functie in Teams. Let erop dat de opname kort en bondig is.

Animatie 

Animaties kunnen allerlei verschijningsvormen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld nuttig als je instructies moet geven. Het fijne is dat in een animatie alles kan. Het nadeel is dat ze relatief duur en tijdrovend zijn om te maken. 

Animaker

Met een tools als Doodle kun je animaties creëren zonder iets te hoeven tekenen. Deze software kan eenvoudig worden gebruikt om instructies te creëren. Een dosis creativiteit is wel vereist.

Pencast

Een Pencast is een opname van een geschreven instructie, waarbij de instructeur als voice-over te horen is. Dit werkt goed als je een tekening of schets wilt gebruiken om iets toe te lichten. 

Lightboard

Met een Lightboard kun je met een stift instructies geven op een glasplaat die voor je staat. Hierdoor kun je schrijven en tekenen, terwijl je in de camera kijkt en de gebruiker direct aanspreekt.

Interactieve video

Met gebruik van bepaalde software kun je elk willekeurig videobestand interactief maken. Dit biedt de gelegenheid om tussendoor vragen te stellen of iets toe te lichten. Je doet dit in een leeromgeving of met een applicatie als hihaho

Explainer video

Een explainer is een uitlegvideo. Als het onderwerp wat ingewikkelder is, kan dit uitgelegd worden met bewegend beeld. Je kunt dit doen met animatie of video, of een combinatie van beide. Houd het zo duidelijk en kort (maar krachtig) mogelijk.

Tip:

Maak je een langere video, verdeel deze dan in hoofdstukken. Bij veel streamingdiensten kun je kopjes en hoofdstukken toevoegen, waardoor gebruikers eenvoudiger kunnen zoeken en even een break kunnen nemen als ze een lang verhaal bekijken.