Aan de slag met blended learning

Corona of niet, de behoefte aan online onderwijs neemt alsmaar toe. De overstap naar een meer blended vorm van kennisoverdracht vereist niet veel meer dan een sprong in het diepe. Innowijs zet je graag op het juiste spoor.

Maar eerst dit: Wat is blended learning eigenlijk en waarom zou je daarop overstappen? 
In deze animatie zetten we het kort op een rij.

Digitale leeromgeving of niet? 
Lijkt het je leuk aan de slag te gaan met blended learning, maar heb je geen toegang tot een  digitale leeromgeving? Dat is ook niet per se nodig. Ook met de tools van Microsoft Office kun je aardig vooruit. 
In de onderstaande links vind je een aantal handige tools bij elkaar.
https://www.toptools4learning.com/
https://www.reisgidsdigitaalleermateriaal.org/
https://www.leraar24.nl/app/uploads/Activerende-werkvormen-SLO-bundel.pdf

Afwisselend en aantrekkelijk onderwijs
Om zoveel mogelijk rendement uit je onderwijs te halen, gebruik je niet voor elke leeractiviteit dezelfde tool. Vaak werkt een combinatie van online en offline werken het beste. Ook zoek je afwisseling in activiteiten die studenten samen kunnen doen of individueel en of het onderwijs gegeven moet worden op een moment dat iedereen er tegelijkertijd bij is of waarbij de student zelf het tijdstip bepaalt waarop hij of zij aan de slag gaat. Zo wordt je onderwijs afwisselend en aantrekkelijk.

Met je hoofd op het scherm
Handige digitale leermiddelen zijn instructievideo’s of een PowerPoint-presentatie waarvan je een filmpje maakt. Kom je zelf in beeld, lees dan onze blog over do’s en don’ts voor onderwijsvideo’s.

Gewoon doen
Hopelijk krijg je door deze tekst inspiratie om je onderwijs een wat meer blended karakter te geven. Gewoon aan de slag gaan en zelf ondervinden wat voor jou werkt en wat niet, is natuurlijk het beste advies dat we hierin kunnen geven. Het opnemen een video kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar zodra je een filmpje hebt gemaakt en opdrachten hebt toegevoegd, heb je al bijna een blended les. Als je tijdens de fysieke les rekening houdt met de beschikbare online materialen die je hebt gemaakt en aandacht besteedt aan de verwerking en toepassen van de inhoud, ben je er al. Je hebt een blended les gemaakt én gegeven!